1 / 3
1 / 3
1 / 3

El Pessebre Vivent a Cròniques d'Escaldes-Engordany

Aquest dijous 12 de juliol a les 21.15 h s'emetrà per Andorra Televisió un nou capítol de Cròniques d'Escaldes-Engordany. En aquest cinquè episodi es recordarà la importància de les representacions del Pessebre Vivent d'Esteve Albert per la parròquia. 

El Pessebre Vivent es va representar de l’any 1955 fins l’any 1962 i va deixar una profunda empremta en tots els que hi van participar. Haver col·laborat en el Pessebre Vivent significa formar part d’una societat inquieta i activa culturalment, en la que els veïns se senten orgullosos de formar-ne part. 

L’any 1955 es va començar a representar a Escaldes-Engordany el Pessebre Vivent. Era una creació de l’Esteve Albert amb la col·laboració de molts veïns que van interpretar diferents personatges, en un quadre plàstic ambientat a Engordany. El Pessebre Vivent es va representar fins l’any 1962 i va deixar una profunda empremta en tots els que hi van participar. Com alguns d’ells ens expliquen en aquest capítol, haver col·laborat en el Pessebre Vivent significa formar part d’una societat inquieta i activa culturalment, en la que els veïns se senten orgullosos de formar-ne part. A partir de l’any 2014, amb la recuperació de les representacions del Pessebre Vivent, també s’han recuperat molts records, sensacions i formes de relació socials, que segueixen configurant i donant personalitat a la societat d’Escaldes-Engordany. 

La Conxita Lanao i el Pere Moles van ser dos dels veïns que van participar al Pessebre Vivent que dirigia l’Esteve Albert. En aquest capítol ens expliquen que recorden d’aquelles representacions i com era la vida a Escaldes-Engordany, quan encara no era parròquia.

Per molts joves de la parròquia participar al Pessebre Vivent va ser una forma de començar a sortir i relacionar-se. Així ho recorda el Pere Joan Tomàs, que hi va participar els darrers anys. I també el Paco Mora, que valora les actuals representacions i les enllaça amb la història del Pessebre Vivent.