Inici / Comunicació / Reunió de poble sobre el subministrament d'aigua

Reunió de poble sobre el subministrament d'aigua

 

La sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany va acollir aquest dijous al vespre una reunió informativa oberta a totes les ciutadanes i ciutadanes per explicar quina és la situació sobre el subministrament d’aigua a la parròquia, després dels talls en el servei que es van produir al juliol i al novembre del 2015. Van ser els cònsols de la parròquia, Trini Marín i Marc Calvet, i el president de CAPESA, Eduard López, els encarregats d’explicar als assistents la situació mitjançant una presentació estructurada en sis punts: treballs previs, tempesta del 21 de juliol, el funcionament del subministrament de l’aigua, mesures que s’han portat a terme, situació actual, solucions al problema.

La cònsol major va ser l’encarregada d’obrir la reunió explicant als assistents que “després del malaurat episodi al Camp de Claror el 21 de juliol del 2015, que va desencadenar en diversos talls en el servei d’aigua. Som conscients, i així ho hem expressat en diverses ocasions, de les molèsties que ha provocat aquesta situació en el dia a dia de les seves llars o dels seus negocis”.

Marín també va assenyalar que “vam considerar del tot oportú convocar aquesta reunió” perquè en funció de les previsions meteorològiques es poden produir nous talls en el subministrament del servei.

Per la seva banda el cònsol menor, va indicar que la tempesta del 21 al Camp de Claror va ser el desencadenant dels talls que es van produir en el subministrament de l’aigua. Calvet també va subratllar que la pluja que va caure aquell dimarts de juliol tenia una intensitat assimilable a la pròpia d’un període de retorn de 100 anys . Era més extrema, aquesta pluja que la que es va acumular en 24 hores el dia dels aiguats del 1982, es va crear una gran quantitat de sediments en ambdós vessants, entre les cotes 2.300 i 2.600 m.

El cònsol menor també va assenyalar que abans d’aquest malaurat episodi el Comú ja estava treballant en la construcció del segon dipòsit conjuntament amb Capesa i va recordar les dificultats que ha tingut la corporació per deslliurar els terrenys de la Plana on projectar el segon i tercer dipòsit. Les tasques es van iniciar el 2008 fins a arribar a la firmar del conveni amb Capesa el 2015 i l’inici de les obres de construcció del dipòsit a principis de juliol del 2015.

En el torn del president de Capesa es va explicar el funcionament del subministrament d’aigua a la parròquia; des de la seva captació, al seu pas per l’Estació de Tractament d’Aigües Potables (ETAP) fins que arriba a les llars. López també va incidir amb les mesures de millora que s’han portat a terme després de la tempesta del 21 de juliol, que va provocar enormes cicatrius a la muntanya, desestabilitzant el terreny i arrossegant gran quantitat de sediments. Les mesures que es van portar a terme es poden dividir en dos grups: les efectuades a la mateixa capçalera de la conca i les efectuades a l’ETAP.

Mesures capçalera de la conca.

Construcció a l’agost del 2015 d’un filtre o trampa (barratges) de sediments al peu de con de dejecció, que uneix els dos torrents de la conca de Basses Rojes al Camp de Claror i cinc filtres complementaris en el trajecte de l’aigua. Aquestes mesures de bioenginyeria van permetre retenir els sediments o reduir-ne els nivells.

Sembra de festuca eskia i el pas de ramat per tal d’estabilitzar el terreny.

Mesures ETAP

Paral·lelament, durant els darrers mesos Capesa també ha portat a terme diverses millores a l’ETAP per tal d’optimitzar i millorar el subministrament:

- Adaptant els decantadors.

- S’ha instal·lat una vàlvula de comporta nova que de manera automàtica atura l’entrada d’aigua al dipòsit quan la terbolesa és inadmissible.

- Canvi dels sistemes de filtratge per frenar les partícules de llims i argiles, molt més fines de les que habitualment es troben al riu.

- Augment de la freqüència del rentat dels filtres.

- Enderroc del laberint.

- Dragatge.

- Tranquil·litzador.

- Celeritat en els resultats de les analítiques.

El president de Capesa també va explicar el perquè es pot interrompre el servei amb l’arribada de les altes temperatures i les precipitacions. En aquest sentit, López va assenyalar que durant els mesos d’hivern les baixes temperatures i la neu han propiciat que els filtres que es van fer a Campde Claror s’hagin gelat i s’hagi acumulat el sediment i neu per sobre. Ara, amb l’arribada de la primavera i l’augment de les temperatures es produeix la fosa de neu que, juntament amb pluges intenses i el terreny no assentat, pot provocar alts nivells de terbolesa a l’arrossegar els sediments i, per tant, es poden produir nous talls en el subministrament.

En el cas d’interrompre el servei, l’actual dipòsit de 800 m3 pot abastir la xarxa general d’aigua d’Escaldes-Engordany durant 5 hores en el cas del cabal mínim diari, 4 hores amb un cabal mig i 2 hores amb un cabal màxim, és a dir, en moments de màxim consum com pot ser el vespre. En aquest sentit, també cal apuntar que una vegada es restableix el subministrament, la distribució d’aigua a les llars no és immediata perquè cal esperar a que es completi tot el circuit.

López va explicar els terminis d’entrada en funcionament dels dos dipòsits que s’estan construint i l’autonomia que donaran. D’aquesta manera, en el cas que hi hagi problemes de subministrament i l’actual dipòsit s’exhaureixi, es bombejarà, de forma provisional, aigua del nou dipòsit de 2.500 m3 (funcionament juliol del 2016) directament al de 800 m3 assegurant un major subministrament d’aigua a la parròquia. En aquest cas, l’abastiment d’aigua serà de 22 hores en el cas del cabal mig diari i amb la projecció del tercer dipòsit de 2.500 m3 (funcionament març del 2017) l’autonomia serà de 38 hores.

Per últim, el president de Capesa també va explicar algunes mesures futurs com les connexions amb Andorra la Vella i Encamp o la creació d’una nova ETAP.

Clicant aquí podeu accedir a la presentació completa de la reunió informativa.