Inici / Comunicació / El Comú tanca el 2015 amb 2,9 milions d'euros de superàvit

El Comú tanca el 2015 amb 2,9 milions d'euros de superàvit

El tancament de l’exercici reflecteix que després d’un inici del primer mandat, on la capacitat d’inversió del Comú d’Escaldes-Engordany es va veure fortament condicionada per la davallada dels ingressos, els esforços en la contenció i l’optimpització de les despeses de funcionament, la recuperació de la situació econòmica, han permès arribar a una xifra global d’inversió de 7,5 milions en aquests darrers quatre anys. El Comú tanca l'any 2015 amb un superàvit pressupostari de 2,9 milions euros.

Enguany, la liquidació d'ingressos corrents i de capital ha estat de 22,7 milions d'euros, situant-se per sobre el previst en 1,1 milió d’euros. El pressupost de despesa s’ha executat en un 88,9 per cent del previst i les polítiques de control i racionalització de les despeses corrents han permès un estalvi en la liquidació dels costos de funcionament d’1,3 milions d’euros. També és important la reducció del deute passant dels 34,8 milions d'euros al 2011 als 25,8 milions d'euros actuals, el que implica situar-se un 35 per cent per sota del límit d’endeutament.

Aquests resultats positius tenen un impacte directe en l’estabilitat i la solvència financera del Comú d’Escades-Engordany i són fruit d’una gestió econòmica rigorosa i sostenible, imprescindible per oferir millors serveis als ciutadans i ciutadanes, tirar endavant projectes de màxima qualitat, així com generar les condicions òptimes pel creixement econòmic. Val a dir que tampoc ha estat necessari disposar dels actius financers, ni de l’utilització de les pòlisses de crèdit contractades.

El 2015 també es tanca, per tercer any consecutiu, amb xifres positives respecte a l’obertura de neogcis a la parròquia i clou amb la xifra més alta de negocis instal·lats a la parròquia amb 1.300. I 367 nous negocis s’han acollit a la bonificació del 100 per cent l’impost des del 2013. Al marge de la interacció econòmica de la corporació amb el sector privat, el Comú té un paper cabdal i fonamental en l’àmbit social, cultural i esportiu de la parròquia. Per aquest motiu, cal recordar els principals serveis que s’ofereixen als ciutadans, així com els projectes que han marcat aquest any 2015.

En l’àrea de social es continua treballant per oferir unes escoles bressol i espais lúdics que apostin per la innovació i el dinamisme, entenent la importància d’aquesta etapa educativa en el desenvolupament dels més petits, sent un agent de socialització que està al costat de les famílies. Les escoles bressol han acollit fins a 127 infants durant el 2015 en què s’ha celebrat el 25è aniversari d’aquest servei. Pel que fa als espais de lleure i lúdic, s’ha donat servei a 131 infants, a més dels 553 que s’han inscrit durant vacances escolars. A més, el 2015 s’ha posat en funcionament un nou servei “Compartint” adreçat un espai de trobada per als pares i mares amb fills que deixen l’escola bressol i comencen l’època d’escolarització. Amb aquesta nova iniciativa, els departaments d’Infància i Joventut ofereixen un espai d’intercanvi d’experiències per a totes les famílies amb fills nounats fins a l’adolescència.

Una àrea que també és especialment sensible és la de gent gran que compta amb activitats i serveis altament subvencionat i, en els casos que la situació ho requereixi, es concedeix la gratuïtat amb l’objectiu que tothom pugui accedir als mateixos serveis. Aquest és el cas, per exemple, del Servei d’Atenció a Domicili (SAD), servei pioner a la parròquia d’Escaldes-Engordany i que al 2015 ha atès a 87 persones mantenint les hores d’assistència en 11.490. Sense deixar de banda l’àmbit social, la corporació escaldenca facilita l’accés d’ajudes a aquelles famílies i ciutadans que passen per moments difícils gràcies al reglament d’exempcions de caràcter social, del qual el 2015 se’n van beneficiar 213 famílies de la parròquia.

El context econòmic actual segueix requerint d’un esforç important per atendre les sol·licituds d’exoneracions a petició de les assistentes socials. En aquest sentit, cal destacar que des dels departaments que engloben l’àrea de social se seguirà ajudant a les famílies amb més dificultats econòmiques i que requereixen que l’administració pública estigui al seu costat, vetllant per oferir el millor servei.

En l’àrea de joventut, el 2015 s’ha treballat per desenvolupar el servei d’informació juvenil, així com el suport i formació dels joves, s’han organitzat les primeres trobades de joves músics, s’ha continuat donant suport al Consell d’Infants i apostant pel projecte Talentejant per a joves creadors amb la important participació de Carisma.

Durant aquest darrer any, el departament de Cultura ha encarat nous reptes com l’organització del Petit cap de setmana adreçat a famílies o la segona edició del Pessebre Vivent amb algunes novetats a nivell de guió i decorat. De la mateixa manera, es continua oferint projectes ja del tot consolidats com el Festival Colors de música que va aplegar més de 16.000 persones amb els cicles al carrer. Evidentment, no tots els balanços han de fer referència a les xifres, però en desaquem algunes més. I és que el CAEE ha rebut ja més de 112.000 visitants des de la seva obertura l’octubre del 2005. A més durant aquest 2015, amb l’exposició “Dalí. La Divina Comèdia de Dante” s’ha batut el rècord de visitants en un mostra amb més de 7.000. Respecte al Centre d’Interpretació del Madriu, el 2015 ha tancat les seves portes com a tal per deixar pas a la sala d’exposicions del Govern d’Andorra, una cessió per un període de tres anys. El novembre del 2015 obria les portes la nova biblioteca comunal, situada als baixos del Centre d’Art, unes instal·lacions molt més comòdes pels més de 10.000 usuaris anuals i que dupliquen la capacitat de l’antiga biblioteca, situada al cinquè pis de casa comuna. El departament de Cultura també ha organitzat aquest 2015 l’agermanament amb l’Illa de la Reunió que va permetre a 22 infants de la parròquia conèixer aquesta illa de l’oceà índic.

En l’ambit esportiu, les escoles esportives són els pilars bàsics i apleguen a més de 600 infants i joves, una xifra similar de nois i noies fan altres modalitats esportives entre els diferents clubs esportius que tenen la seva seu a Escaldes-Engordany. Aquest 2015, el departament d’Esports ha continuat organitzant i coordinant totes les activitats que es fan el període de vacances escolars com el ja reconeguts Esports d’Estiu. Durant el 2015 s’ha continuat treballant per dinamitzar l’avinguda Carlemany per a vianants sota la marca Vivand per consolidar aquest eix comercial com un dels més potents del país. D’aquesta manera, s’han mantingut les dues accions més importants de l’eix com són els Dies Vivand. Ambdues ocasions han servit, una vegada més, per mostrar als ciutadans i ciutadanes i als milers de turistes que ens visiten el potencial d’aquesta zona tant a nivell comercial, d’oci i cultural.

En l’àmbit del departament de Medi Ambient, es continuar treballant en el manteniment dels camins de la vall del Madriu-Perafita-Claror, la brigada de muntanya ha recuperat el tram del camí del Solà que passa per les tarteres, aquesta obra s’ha realitzat amb el seguiment de la direcció de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. A nivell d’inversions, s’ha continuat la restauració d’un tram més del camí del rec nou de l’Obac amb la corresponent canalització de l’aigua. Paral·lelament, i per millorar l’accessibilitat dels camins urbans, s’han col·locat baranes al camí del Roc de Sant Pere.

El 2015 s’ha continuat amb l’embelliment floral de la parròquia amb la instal·lació de més de 200 jardineres dobles al passeig del riu en el tram comprès entre el pont de la Constitució i el pont de l’avinguda de les Escoles. Aquesta inversió correspon a una primera fase d’embelliment dels vora riu que es continuarà els pròxims anys. Paral·lelament, s’ha continuat amb les tasques de control i sensibilització per augmentar l’índex de col·laboració dels locals comercials amb la recollida selectiva obtenint resultats de participació prop del 100% per cada fracció de residu (vidre, envasos).

A nivell d’urbanisme, una de les obres més significatives d’aquest 2015 ha estat l’obertura del nou aparcament del Falgueró amb 110 noves places d’aparcament, que se sumen a les 75 ja existents a la zona, així com la construcció d’un parc infantil a la zona. Una altra de les accions importants d’aquest 2015 ha estat la finalització de les obres de la separativa d’aigües i serveis a l’avinguda del Pessebre, així com al carrer Josep Viladomat. Amb la voluntat de continuar millorant els serveis, durant els darrers quatre anys s’han reformat més de 4.500 metres linieals de voravies, una tasca que continuarà aquest 2016.

Precisament, l’obertura del nou aparcament del Falgueró ha permès arribar a 1.802 places d’aparcament comunals a la parròquia d’Escaldes-Engordany. Uns aparcaments amb nous equips de control d’accés que permeten als usuaris disposar de la tarjeta AD+ amb un 50 per cent de descompte de les tarifes i d’una hora de gratuïtat. Fins a data d’avui, s’han venut 3.088 targetes AD+ (Escaldes –Engordany 1213, Andorra La Vella 505, Ordino 220, La Massana 411, Encamp 347, Canillo 101, Sant Julia 234 i Espanya 57).