Inici / Comunicació / El Comú aprova un pressupost de 30 milions d'euros

El Comú aprova un pressupost de 30 milions d'euros

El Comú d'Escaldes-Engordany va aprovar durant la darrera sessió de Consell de Comú de l’any, que es va celebrar aquest dijous, un pressupost per a l’exercici 2018 de 29,76 milions d’euros, registrant un increment del 8,4% (2,3 milions d’euros) respecte al 2017. Un dels pressupostos més importants dels darrers deu anys.

Respecte als nivells d’endeutament, en els darrer sis anys s’ha reduït pràcticament a la meitat, situant-los per sota dels 20 milions d’euros, molt per sota del 50 per cent de la capacitat màxima legalment admesa.

En el capítol d’inversions, s’hi destinen pràcticament 9 milions d’euros. Les principals inversions per al proper exercici seran l’embelliment de l’avinguda Carlemany per a vianants amb 2,5 milions d’euros. L’embelliment, que es farà conjuntament amb Andorra la Vella, ha de servir per consolidar un dels principals eixos comercials del país i un dels pilars bàsics de l’economia de la parròquia. 

Seguint amb la política d’inversió iniciada el 2017, el proper any es continuarà amb millora de les instal·lacions esportives comunals com és el cas de les piscines i el gimnàs, la zona de Sant Jaume, el pavelló Prat Gran o el rocòdrom. Val a dir que aquestes millores suposen més d’una quarta part del programa d’inversions (2,1 milions d’euros), sent de tot necessàries per incrementar la qualitat dels serveis.

Si el 2017 va ser el torn de l’avinguda del Fener, el proper any s’executarà la separativa d’aigües a l’avinguda Fiter i Rossell amb una dotació pressupostària d’1,5 milions d’euros. Els treballs, complexos tant per la longitud de la via com pel nombre de vehicles que hi circulen, són del tots necessaris per assegurar el correcte funcionament de tots els serveis i, en especial, en matèria de sanejament, abastament i distribució d’aigua en una de les zones més poblades de la parròquia. Amb la finalització de les obres de Fiter i Rossell, el Comú d’Escaldes-Engordany avança cap al compromís adquirit amb el Govern d’Andorra de tenir tota la xarxa separativa d’aigües enllestida el 2020. I és que amb aquesta reforma la corporació se situarà en un grau d’execució del 81%.

Un altre dels equipaments de tot necessaris que es començarà a construir el 2018 i que finalitzarà amb l’actual mandat és la futura sala de vetlles, en el mateix edifici del tanatori nacional en el marc del Conveni aprovat amb el Govern d’Andorra. L’equipament, que s’ubicarà en un terreny molt proper a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, donarà resposta a una reivindicació tant ciutadana com comunal.

Els comptes per aquest exercici 2018 també preveuen importants dotacions per a altres àrees com és el cas de neteja viària amb l’adquisició de vehicles per millorar l’estat dels espais públics,  o serveis i infraestructures amb la substitució progressiva de l’enllumenat públic per llums de baix consum o la continuació de l’embelliment de les voravies. 

Els pressupostos també van acompanyats d’una proposta de plurianuals de 5,2 milions d’euros addicionals vinculats al desmunt i adequació de la parcel·la del futur aparcament de la part alta. Un equipament que ha de contribuir al desenvolupament de la zona, donant servei als residents i millorant les facilitats d’entrada i estacionament a un dels principals eixos comercials de la parròquia.

Si parlem del pressupost 2018, no podem passar per alt que l’any que ve la parròquia celebra el 40è aniversari de la seva creació. Per aquest motiu, s’ha incrementat el pressupost del departament de Cultura per confeccionar un programa d’esdeveniments per celebrar aquesta efemèride i retre un tribut a aquelles persones que van fer possible aquest anhel. De la mateixa manera, recordar que el 2018 també se celebrarà els 30 anys dels Esports d’Estiu. 

 

Pots accedir al Ple de Comú aquí