1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6

Homenatge als Encants i als seus protagonistes

Amb motiu del 40è aniversari de la parròquia d’Escaldes-Engordany, enguany el departament de Cultura ha preparat algunes novetats al voltant de la celebració dels Encants de Sant Antoni, una tradició centenària (les primeres referències documentals són de principis del segle XX). Els Encants se celebraran aquest diumenge, 4 de febrer, a les 11.30h. a la plaça de l’església de Sant Pere Màrtir.

Una de les novetats més significatives és una exposició fotogràfica al carrer amb imatges del 1936 fins a l’actualitat per commemorar aquesta tradició i als ciutadans del poble que la van iniciar. Els plafons s’han col·locat plaça Santa, antigament la plaça del poble on es feia la subhasta. Les tres fotografies provinents de l’Arxiu Nacional d’Andorra són un clar exemple de l’arrelament d’aquesta tradició a Escaldes-Engordany.

Motiu dels Encants: Dies abans de la festa, a totes les parròquies, el sagristà de l’església recollia les donacions dels veïns, generalment aliments procedents de la matança de porc, que se subhastaven públicament a la plaça, a benefici de l’església i com a mostra de devoció.

L’exposició ret homenatge als primers subhastadors com el Margarit i el Fermín Vidal que en el passat llunyà varen col·laborar en aquesta tradició, o en dates més properes, Josep Valls (a) Cosmet i el padrí, el vell Cosomet, que va fer la recapta durant molt de temps.

Octavi Font, Emili Pérez, Josep Anton Albós i Antoni Vidal són els altres noms que han permès mantenir viva aquesta tradició. Per aquest motiu, aquest diumenge els quatre estaran presents als Encants i intervindran en la subhasta de lots. Se subhastaran 17 lots, 15 dels quals seran els tradicionals i 2 seran especials, el número 16 serà un lot que se sortejarà amb la compra d’un tiquet de 5 euros i el lot número 17 se sortejarà entre les butlletes lliurades als assistents (gratuït).

Un dels lots subhastats comptarà amb una obra de Lluís Bardají, gràcies a la donació que ha fet la seva família. Precisament, a partir del 8 de febrer l’obra de Bardají es podrà veure al Centre d’Art.

Una altra de les novetats és la possibilitat que els ciutadans participin en la creació d’aquests lots. I és que vuit comerços de la part alta, que venen productes relacionats amb els Encants, ofereixen la possibilitats als seus clients d’adquirir productes per crear lots. (Queviures Liana, forn Vilaginés, pastisseria Delicious, pastisseria Estopinyan, La Fornera, carnisseria Mora, carnisseria Vilalta i carnisseria de les Escoles).

Els diners recaptats a la subhasta de diumenge es destinaran a Càrtias parroquial.

Quan finalitzi la subhasta, el Cos Dansaire de l’Esbart Santa Anna posarà la nota festiva a aquest tradició.

 

En cas de mal temps, els actes es traslladen a la biblioteca comunal.