1 / 1

La vall del Madriu, a Cròniques d'Escaldes-Engordany

Aquest dijous 9 d’agost a partir de les 21.20h per Andorra Televisió arriba un nou capítol de Cròniques d’Escaldes-Engordany amb un dels béns més preuats de la parròquia com a protagonista: la vall del Madriu-Perafita-Claror. Des de fa mil·lennis la ramaderia, l’agricultura, l’explotació dels recursos forestals o el contraban han estat activitats presents al Madriu fins a mitjans del segle XX. Molts veïns d’Escaldes-Engordany tenien al Madriu i a les valls de Perafita i de Claror el seu territori de treball, i avui encara podem escoltar les seves vivències. 

La primera meitat del segle passat va ser una època marcada per les guerres, i la vida, també a Andorra, era força dura. En aquestes condicions, moltes persones que van trobar treball i sustent a la vall del Madriu, es van convertir en experts coneixedors d’aquest increïble territori.

El Ventura Guitart i el Josep Martell són dos dels veïns d’Escaldes-Engordany que gran part de la seva vida laboral la van passar al Madriu. En el capítol d'aquest dijous ens expliquen com vivien i treballaven a la vall. I també escoltarem els records i les reflexions de l’Avelina Besolí, l’Olga i l’Adriana Aleix i el Josep M. Beal.

L’Avelina Besolí va passar molts estius a Font Verd i a l’estany Serrer quan hi pujaven el bestiar. Recorda com anava a buscar bolets amb el seu pare. També l’àvia de l’Adriana i de l’Olga Aleix recollia els fruits dels boscos de la vall del Madriu.

Conservar la vall del Madriu-Perafita-Claror ha estat un repte que tot i les dificultats, ha permès que sigui declarat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El Josep M. Beal ens explica el delicat equilibri polític i social d’aquest territori tant important per Escaldes-Engordany.