Inici / Comunicació / El Comú tanca el 2018 amb un superàvit pressupostari d’1 millió d’euros

El Comú tanca el 2018 amb un superàvit pressupostari d’1 millió d’euros

El Consell de Comú d’Escaldes-Engordany ha aprovar aquest divendres el tancament de comptes de l’exercici 2018 amb un superàvit pressupostari d’1 milió d’euros. Aquest resultat és fruit del treball que s’ha portat a terme en els darrers anys i de l’impuls que ha suposat la reactivació econòmica.

El 2018 ha estat un any marcat per la celebració del 40è aniversari de la parròquia, amb un programa d’actes i activitats que han permès rememorar els orígens del poble escaldenc i que també ha servit per copsar l’evolució en tots els àmbits que ha experimentat Escaldes-Engordany en els darrers anys. El 2018 també ha estat marcat per l’aprovació de la revisió del Pla d’Urbanisme amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament econòmic de la parròquia, respectant l’equilibri entre el creixement i la sostenibilitat, mitjançant noves actuacions adreçades principalment a millorar l’espai urbà i públic, protegint els espais naturals, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes, amb la confecció d’un model atractiu de parròquia.

El 2018 també destaca, per sisè any consecutiu, pel creixement de negocis i activitats registrades a la parròquia amb un saldo positiu de 41 nous establiments, afavorint la recuperació dels ingressos de radicació.

Les principals xifres d’aquest tancament es resumeixen en cinc eixos:

- Primer, s’han assolit uns ingressos que han experimentat un creixement del 9% respecte a l’any anterior, això suposa un increment de 2,3 milions d’euros. Són uns ingressos que també han superat en 4 milions d’euros les previsions. Els ingressos totals han estat de 28,5 milions d’euros, que contrasten notablement amb els 18,8 milions registrats l’any 2012. En aquest punt, cal destacar l’augment d’1,4 milions d’euros provinent de la recaptació per impost de construcció, cessió obligatòria i llicències urbanístiques o l’augment d’1,1 milions d’euros de les transferències provinents de Govern després de la regularització de la transferència pendent de l’exercici 2017.

- Segon, es tanca l’any amb unes despeses de funcionament corrent que es mantenen estables en relació a l’any anterior i ajustades al pressupost.

- Tercer, s’assoleix un nivell d’inversió que supera els 10 milions d’euros compromesos, dels quals 8 milions efectivament liquidats. En els darrers 3 anys la inversió acumulada frega els 19 milions. Una xifra que en 3 anys pràcticament triplica els 7,6 invertits el mandat 2012-2015. La totalitat del programa d’inversions ha estat finançada amb recursos propis.

- Quart, una reducció de l’endeutament de 2,8 milions d’euros. Un endeutament que se situa en 16,7 milions totals i que amb un ritme normal d’amortització quedarà totalment saldat en un termini de 5 anys i escaig. El nivell d’endeutament actual representa un terç del límit màxim legalment permès i millora substancialment, concretament en 5 milions d’euros, els objectius inicials que ens vam proposar per finals de mandat. No ha estat necessari la contractació de pòlisses de crèdit, perquè no s’han registrat tensions de tresoreria.

- I cinquè i per finalitzar: el resultat pressupostari de l’exercici se salda amb un superàvit d’1 milió d’euros. Els romanents de tresoreria nets finals s’eleven per sobre els 7 milions i permetran finançar l’execució dels projectes en curs a tancament d’exercici i part dels nous projectes programats per 2019.