Inici / Medi Ambient / Millora dels camins fent ús de tècniques tradicionals i amb materials autòctons

Millora dels camins fent ús de tècniques tradicionals i amb materials autòctons

La brigada de muntanya del departament de Medi ambient del Comú d’Escaldes-Engordany està portant a terme una tasca molt important l’àmbit del manteniment i restauració de camins de la parròquia, sobretot, a la zona d’Engolasters i a la vall del Madriu-Perafita-Claror. Una tasca que es basa en l’ús de tècniques tradicionals (pedra seca) per la recuperació de murs i empedrats i amb materials presents in situ (pedra, fusta, terra,..). Aquestes pràtiques i la destressa dels tres operaris fixes del Comú i els set d’eventuals, que reforcen la brigada de maig a octubre, permeten preservar el medi ambient i tècniques tradicionals pròpies de la cultura de muntanya.

Aquest dimarts al matí, el conseller de Medi Ambient, Didier Aleix, acompanyat de la cap del departament de Medi Ambient, Isabel Rogé, i el responsable de la brigada de muntanya, Carles Ordoñez, han explicat als mitjans de comunicació tots els treballs que s’han efectuat al llarg dels darrers anys. Uns treballs que han permès condicionar camins com és el cas de la via que permet accedir a peu des del centre urbà fins a la zona d’Engolasters sense passar per la carretera.

Durant aquests darrers dos anys Engolasters ha centrat bona part de la feina d’aquesta brigada amb l’objectiu de potenciar aquest espai natural com a destí d’ecoturisme. D’aquesta manera, les principals actuacions que s’han portat a terme, han estat el condicionament de tres camins turístics, en l’àmbit del projecte d’Engolasters, amb l’objectiu d’adaptar-los a tot tipus de públic, sobretot familiar. Els treballs han consistit en la regularització de la base dels principals camins que voregen l’estany mitjançant aportació de terra i compactació per permetre el pas dels vianants i de les bicicletes, la recuperació dels marges dels camins amb murets de pedra seca, el control de l’erosió i drenatge i la recuperació dels talussos laterals. Paral·lelament, també s’han fabricat i col·locat mobiliari de fusta per crear llocs de repòs i s’ha instal·lat senyalització.

Quant a la vall del Madriu-Perafita-Claror en aquests darrers tres anys s’han efectuat diverses tasques com la recuperació de les cabanes de pastors de la vall, la recuperació i condicionament del camí del Solà de Ràmio o la millora dels portells pels pas del bestiar. Actuacions, totes elles, en col·laboració amb la direcció de la vall del Madriu-Perafita-Claror i seguint les directrius del pla de gestió i del departament de Patrimoni Cultural.