Inici / Medi Ambient / Campanya contra la Procesionària del pi

Campanya contra la Procesionària del pi

 

L’hàbitat de la processionària a Andorra s’ha mantingut aquesta primavera similar a la de l’any passat, entorn les 4.000 ha de bosc. Recordem que en els darrers 4 anys aquest ha augmentat un 15% aproximadament. El control de la processionària amb helicòpter es realitza entre el setembre i l'octubre donat que és el període de l'any que l'eruga és més sensible al tractament

A tal efecte els comuniquem que la setmana del 14 al 18 de setembre, els comuns d’Andorra realitzaran una fumigació aèria amb helicòpter en els boscos més afectats mitjançant un producte biològic autoritzat per la CE pels tractaments aeris contra aquest lepidòpter, i és compatible amb el medi natural, les persones i els animals, sense necessitat de prendre cap mesura de protecció en particular.

Per aquesta raó, es torna a posar en marxa una campanya per informar a la població sobre l’afectació d’aquest insecte propi dels ecosistemes forestals.

Els comuns treballen de forma conjunta en la gestió forestal i cada temporada es fan varis controls i tractaments contra la processionària, per tal que l’afectació sigui menor.

Tot i això, el cicle biològic d’aquest insecte fa que cada any, durant la primavera, hi hagi l’època de màxim perill, ja que és quan la processionària baixa dels arbres. Justament el perill està en el moment en què aquest insecte encara no s’ha convertit en papallona.

Els pèls urticants de les erugues, quan es mouen, s’alliberen a l’atmosfera. Si entren en contacte amb persones o animals, poden causar irritació a la pell i als ulls. Per això es recomana no entrar als boscos afectats els dies de molt vent.

Cal tenir molta cura que els gossos, o altres animals de companyia, no ensumin o ingereixin les erugues, ja que pot ser molt perillós, provocant fins i tot la mort. També és perillós pel bestiar i per tant cal eliminar les erugues de les zones de pastura.

El més important és que en cas d’irritació en persones o animals s’acudeixi ràpidament al metge o veterinari per evitar possibles complicacions.

Els set comuns busquen la màxima efectivitat en els tractaments contra aquesta plaga que afecta la massa forestal i que té uns efectes negatius a nivell social: a les persones afecta en forma d’urticària però és molt més perillós per gossos, cavalls i altres animals, a més del greuge paisatgístic que comporta.

Durant aquests mesos es recomana allunyar-se de les zones amb molta massa boscosa.

Més informació sobre la campanya, clicant aquí.