Escaldes-Engordany i Unicef signen un conveni per seguir sent Parròquia Amiga de la Infància

El Comú d’Escaldes-Engordany i el Comitè Nacional d’Andorra per Unicef han signat aquest dimecres un memoràndum d’entesa per seguir formant part de la iniciativa Parròquia Amiga de la Infància i establir la forma com això es durà a terme. La signatura ha anat a càrrec de la Cònsol Major, Rosi Gili i Laura Álvarez presidenta d’UNICEF. 

Amb aquest acord, el Comú d’Escaldes-Engordany es compromet a implementar un pla d’acció encaminat a garantir els drets de les nenes i els nens. Entre les accions recollides hi ha el manteniment i ampliació, sempre que sigui necessari, de les prestacions socials adreçades als menors, com ara exoneracions d’escoles bressol, activitats de lleure, Escaldes-Estiu, tallers i activitats esportives i culturals, o material escolar, esportiu i cultural.

Així mateix, el Comú preveu seguir realitzant millores als carrers amb la instal·lació de passos de vianants, bandes reductores de velocitat i la limitació de velocitat, i continuar apostant pel bus a la demanda per oferir una ciutat més segura per als infants. A més, es compromet a garantir la protecció escolar als infants que assisteixen als col·legis de la parròquia i a desenvolupar un projecte de reforma i adequació dels parcs infantils. 

El pla d’acció també inclou treballar en la detecció i derivació dels infants en possible situació de risc o vulnerabilitat en els recursos de guarda, lleure, esports o culturals que ofereix el Comú d’Escaldes-Engordany. A banda, es preveu promoure accions socioeducatives a través dels educadors de carrer per detectar menors en situacions de risc i oferir-los acompanyament i orientació escolar o laboral. 

Altres aspectes recollits al pla d’acció fan referència al Consell dels infants, la promoció de les activitats intergeneracionals, la divulgació de la Convenció sobre els drets de l’infant a les escoles bressol i activitats de lleure, i el suport a mares i pares en la criança dels infants amb l’Escola de pares i mares. 

La durada del conveni és de tres anys. Abans de la seva fi, el Comú d’Escaldes-Engordany i el Comitè Nacional d’Andorra per Unicef definiran la renovació de la següent col·laboració. 

El programa Ciutat Amiga de la Infància de l’Unicef està adreçat a qualsevol comunitat compromesa amb el compliment dels drets de les nenes, els nens i els adolescents d’acord amb la Convenció sobre els drets de l’infant. Andorra va signar aquesta convenció l’octubre del 1995 i va entrar en vigor el febrer del 1996. Recull el dret a l’alimentació, a ser cuidat i estimat; el dret al respecte; el dret a un nom i una nacionalitat; el dret a anar a l’escola, el dret al joc; el dret a donar la seva opinió; el dret a la igualtat; el dret d’estar protegit de la violència; la protecció contra l’explotació; i la protecció contra la participació en els conflictes armats.