El Comú compra una borda i una parcel·la al carrer de l’Obac per generar activitat a la zona

El consell de comú ha aprovat la compra de dos terrenys més a la part alta d’Escaldes-Engordany. El primer és una parcel·la ubicada al carrer de l’Obac. Una parcel·la que tot i ser petita suposarà un gran canvi per al barri. Recordem que el carrer de l’Obac és conegut per molts escaldencs i escaldenques com el carrer estret. Hi ha la necessitat d’eixamplar-lo, donar-li llum, una nova obertura. Això és el que s’aconseguirà amb l’adquisició d’aquesta parcel·la. Oxigenar un barri molt dens urbanísticament i donar vida a aquesta zona de la parròquia. Així doncs, a través d’aquest terreny s’obrirà un pas per a vianants que comunicarà el carrer de l’Obac amb l’avinguda Carlemany a través de la plaça que es construirà a l’aparcament de l’Església. Tot plegat permetrà unir el carrer de l’Obac amb la zona històrica de la parròquia i el territori Caldes.

 

A banda, en el consell de comú també es va aprovar comprar una borda, la borda Gabriel. Un edifici inscrit al Catàleg comunal d’edificis, espais o elements d’interès històric del Comú d’Escaldes-Engordany i que està format per una planta baixa i un pis. Són en total 186 metres quadrats que se sumen a un jardí adjacent de 288,87 metres quadrats. La intenció del Comú d’Escaldes-Engordany és restaurar-la, tenint en compte que es troba en mal estat, amb l’objectiu d’ubicar-hi algun equipament que generi flux de vianants fins a la zona i que doni vida a un indret que ara no batega.

La cònsol major, Rosa Gili, ha explicat que la mesura s’emmarca en la dinàmica d’anar patrimonialitzant el Comú en un moment en què la situació financera de la institució és bona i en la qual hi ha necessitat d’espais públics.

Rosa Gili ha exposat que es tracta d’una borda al centre històric d’Escaldes-Engordany i que la seva adquisició permet conservar la memòria ja que recorda el passat rural, arrelat al treball de la terra. “Permetrà mostrar a les properes generacions com eren les construccions tradicionals”, ha dit. L’edifici té un centenar d’anys, llinda amb el camí de la Plana i disposa d’un espai verd. S’havia utilitzat per a emmagatzemar tabac, farratge i bestiar. Al segle XX va servir de magatzem del Palau dels licors. La cònsol major ha recordat que a Escaldes-Engordany queden poques bordes i que l’adquisició d’aquesta és una oportunitat per actuar per salvaguardar-la. Així mateix ha remarcat que la compra és una inversió social, ja que tota la població en podrà gaudir, cultural, i històrica. La cònsol major ha recordat que l’edificació es troba ubicada en una zona que el Comú té la vocació de dinamitzar.

 

Ordinació de la funció pública

En el consell també s’ha aprovat l’Ordinació de la funció pública del Comú d’Escaldes-Engordany. La nova Llei de la funció pública aprovada pel Govern instava els comuns a modificar l’ordinació al cap d’un any. L’ordinació de la funció pública del Comú d’Escaldes-Engordany ha estat treballada amb els professionals del Comú de tots els grups. A més, s’han fet dues sessions informatives adreçades a tot el personal del Comú. En aquestes, es va exposar el contingut del nou text i es va oferir la possibilitat als treballadors de presentar esmenes al reglament que es desprèn de l’ordinació.

 

A més s’ha aprovat la graella. En aquesta s’ha passat de tenir els grups C1, C2 i C3 a C1, C2, C3 i C4. S’ha fet el mateix amb el grup B i l’A. S’ha donat extensió a la graella perquè el Comú tenia llocs de treball que no estaven classificats al lloc on calia. Un cop tancada la nova graella, fent una comparativa amb altres comuns, els salaris més baixos del Comú d’Escaldes-Engordany són més alts que els dels altres comuns. En canvi en el grup A, corresponent als comandaments, és on el Comú se situa en la franja baixa. La consellera de Recursos Humans, Magda Mata, s’ha mostrat satisfeta del procés participatiu emprat.