Comencen les obres de restauració dels ponts històrics d’Escaldes-Engordany

Les obres de restauració dels ponts històrics d’Escaldes-Engordany ja han començat. El primer que s’ha sotmès a la intervenció ha estat el pont d’Engordany. Els treballs han arrencat aquest dimarts 20 de juny i tindran una durada  aproximada  d’un  mes.  La previsió  és  que  després  segueixi  el  pont de la Tosca. Les obres en aquest cas duraran un mes i començaran durant el mes de juliol. L’últim serà el  pont  dels  Escalls,  que  arrencarà a  l’agost  i  els treballs  s’allargaran  un  mes  i  mig.  En  aquest cas,  el departament de  Patrimoni  Cultural  del  Govern  efectuarà una intervenció  arqueològica per conèixer la informació històrica del pont.  

 

L’objectiu  és  que  cap  a  l’octubre  els  treballs  de  restauració  estiguin  enllestits.  Els  treballs  de restauració dels ponts es finançaran a mitges per part del Comú d’Escaldes-Engordany i del Govern i tenen un cost estimatiu de 488.560 euros.

 

Aquest  dijous  22  de  juny  els  cònsols d’Escaldes-Engordany, Rosa  Gili i  Quim  Dolsa, i la  ministra de Cultura,   Joventut   i   Esports, Mònica   Bonell, han visitat les obres de rehabilitació del pont d’Engordany, acompanyats de l’arquitecte Pierre Cadot, els membres del departament de Patrimoni Cultural i de l’equip de treball de les obres. Aquestes consisteixen en actuar en els ampits existents de pedra per garantir la seguretat dels vianants. A més, els treballs també preveuen la restauració del banc del riu amb còdols i pedra fina (ribes nord i sud). En aquest cas es retirarà manualment la maçoneria deslligada, es regeneraran els entorns de maçoneria amb injecció de morter, es farà la maçoneria de pedra dels paraments lligats, es rejuntaran els paraments exteriors i es retallaran les pedres per anivellar.  

 

També es projecta rejuntar els arcs de pedra. Això consistirà en netejar l’intradós dels arcs, retirar l’estuc  inestable  o  erosionat, reemplaçar les dovelles trencades o esquinçades dels arcs, rejuntar amb morter de calç, sorra i pedres fines les esquerdes i escletxes i rejuntar els paraments externs, netejar  l’elevació  del timpà i de l’ampit i realitzar injeccions de morter de calç al nivell  del ronyó dels arcs. 

 

A  l’últim, es reformarà l’empedrat del tauler retirant el paviment actual i substituint-lo per còdols de riu i petits elements de pedra.

 

Els treballs van a càrrec de la Société Gersoise de Restauration du Patrimoine, una empresa francesa especialitzada en la restauració de la pedra en monuments històrics, i estan dirigits per l’arquitecte Pierre Cadot. 

 

El  Comú  d’Escaldes-Engordany també impulsarà paral·lelament a aquest es obres els treballs d’il·luminació dels tres ponts. El Comú ja disposa del projecte i en breu es publicarà el plec de bases tècniques per contractar l’empresa que ho instal·larà.

 

El  projecte de restauració d’aquests tres monuments va començar amb l’informe de diagnosi de l’estat dels tres ponts esmentats que el Comú d’Escaldes-Engordany va encarregar a l’especialista en monuments declarats béns d’interès cultural Pierre Cadot. L’estudi va concloure que tots tres tenen mancances de seguretat i va aconsellar  desenvolupar treballs de reforma de la calçada per fer-los més accessibles a les persones amb mobilitat reduïda, a més d’altres  intervencions. És a partir d’aquest informe que es va treballar, en col·laboració amb el Govern, en el projecte de restauració, que ha anat a càrrec del Comú d’Escaldes-Engordany.  

 

El Comú també preveu un projecte d’embelliment paisatgístic al pont de la Tosca.

Amb aquestes intervencions, l’objectiu és posar en valor els ponts i  els seus entorns paisatgístics i generar així noves visites del públic nacional i internacional.