Finalitzen els treballs de restauració del Pont d’Engordany

Les feines de restauració del pont d’Engordany arriben al seu final. Així que un dels tres ponts declarats béns d’interès cultural ja es podrà visitar i utilitzar. El Comú d’Escaldes-Engordany ha volgut que el pont d’Engordany sigui el primer a finalitzar-se per anar en concordança amb les obres del projecte Caldes, ja que tot es troba en la mateixa zona. D’aquesta manera, el Comú pretén enllestir la millora d’aquesta zona de la parròquia al mateix temps perquè recuperi l’activitat que tenia anys enrere i atraure l’arribada de turistes i visitants del país.

Durant el mes i escaig que han durat les obres, l’arquitecte francès especialitzat en patrimoni Pierre Cadot ha realitzat, junt amb l’equip de l’empresa Société Gersoise de Restauration du Patrimoine, un seguit d’accions que han consistit en la restauració del banc del riu amb còdols i pedra calcària (ribes nord i sud). En aquest cas s’ha retirat manualment la maçoneria deslligada, s’han regenerat els entorns de maçoneria amb injecció de morter, s’ha fet la maçoneria de pedra dels paraments lligats, s’han rejuntat els paraments exteriors i s’han retallat les pedres per anivellar. Alhora, també s’han rejuntat els arcs de pedra. Aquesta intervenció ha consistit a netejar l’intradós dels arcs, retirar l’estuc inestable o erosionat, reemplaçar les dovelles trencades o esquinçades dels arcs, rejuntar amb morter de calç, sorra i pedres fines les esquerdes i escletxes i rejuntar els paraments externs, netejar l’elevació del timpà i de l’ampit i realitzar injeccions de morter de calç al nivell del ronyó dels arcs.

Per últim, s’ha reformat l’empedrat del tauler retirant el paviment actual i s’ha construït un passatge de 95 centímetres amb revestiment de pedres petites perquè sigui accessible a persones amb mobilitat reduïda.

El següent pont a sotmetre’s a restauració serà el pont dels Escalls i, finalment, el pont de la Tosca. S’ha modificat l’ordre d’intervenció en els ponts perquè el Comú impulsarà una millora més profunda de l’entorn del pont de la Tosca.

Cal afegir que, paral·lelament, el Comú d’Escaldes-Engordany impulsarà treballs d’il·luminació per a cadascun dels ponts rehabilitats amb l’objectiu que es converteixin en un atractiu cultural i turístic de la parròquia. Amb aquests treballs assolits, el Comú mantindrà vius part dels béns rebuts de generacions passades i que són portadors de valors històrics, artístics i arqueològics, entre altres.