Regulació de la participació ciutadana en iniciatives reglamentàries populars d'àmbit comunal del Comú d’Escaldes-Engordany

Exposició de motius

 

La Llei 33/2021, del 2 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i govern obert (en endavant, la “Llei 33/2021”) suposa un desenvolupament normatiu dels principis del govern obert que permetin a la ciutadania fer arribar a l’Administració pública propostes, suggeriments i opinions sobre qualsevol assumpte en que aquesta sigui competent.

 

La Disposició final novena de la Llei 33/2021 encomana als comuns la incorporació al seu marc normatiu de les disposicions contingudes al Títol IV", relatives al govern obert, entre les que hi figuren les iniciatives reglamentàries populars.

 

Aquest mandat de desenvolupament normatiu s'ha d'inserir en el que estableix la Llei 19/2017, del 20 d'octubre, qualificada de modificació de la Llei qualificada de delimitació de competències dels Comuns que, modificant l'article 4 de la Llei qualificada de competències dels comuns de 4 de novembre de 1993, deixa el redactat següent:

 

''Article 4

Són competències dels comuns, en el terme de la respectiva parròquia:

(...)

14. L'organització institucional dels seus òrgans, formes i procediments d'actuació dins el marc assenyalat per la Constitució, la Llei, i els usos i costums."

 

Aquesta Ordinació incorpora les disposicions contingudes en el Títol IV de la Llei 33/2021 adaptant així a l'àmbit comunal els articles del seu capítol segon, concretament de l'article 32 a l'article 35, per a permetre i alhora regular la participació ciutadana en iniciatives reglamentàries populars.

 

L'Ordinació també estableix una mínima regulació de la participació d'infants i adolescents que el Comú ja tenia anteriorment incorporada a la seva activitat institucional.

 

En conseqüència, amb la finalitat de deixar assentades les normes d'articulació de les iniciatives reglamentàries populars en l'àmbit comunal, el Comú de la parròquia d’Escaldes-Engordany, en la sessió del Consell de Comú celebrada el dia 28 de setembre de 2023, aprova la present Ordinació de regulació de la participació ciutadana en iniciatives reglamentàries populars d'àmbit comunal.

 

 

Títol I.- Disposicions generals

 

Article 1

La participació ciutadana, entesa com el dret dels ciutadans a intervenir de manera directa o indirecta en les polítiques públiques, es pot dur a terme per mitjà de la presentació de propostes i suggeriments al Comú.

 

Article 2

D'acord amb el que estableix l'article 33 de la Llei 33/2021, la ciutadania de la parròquia té el dret de presentar al Comú propostes d'iniciativa normativa de caràcter reglamentari.

 

Les propostes amb iniciatives reglamentàries populars s'han de referir íntegrament a competències pròpies del Comú.

 

Article 3

Les propostes que es presentin al Comú han de tenir el suport d'un nombre de signatures no inferior al 10% del cens electoral comunal.

 

Article 4

La Junta de Govern és l’òrgan competent per iniciar el procediment administratiu una volta s'ha rebut una iniciativa reglamentària popular.

 

Article 5

La Junta de Govern ha de valorar la proposta pel que fa a la necessitat de la norma, els costos que comportaria, l'oportunitat de la regulació per a l’interès públic i els efectes que produiria sobre el sector i els interessos concernits.

 

Dins del termini de tres mesos des de la presentació de la iniciativa popular, la Junta de Govern ha de determinar si valora positivament o no la iniciativa popular. La Junta de Govern notificarà als promotors la seva valoració i en cas de valoració positiva, elevarà una proposta per regular la iniciativa popular al Consell de Comú per a la seva aprovació.

 

Si en aquest termini de tres mesos no s'adopta i es notifica la resolució, la proposta s'ha d'entendre desestimada per silenci administratiu.

 

L'expedient es resol de forma motivada excepte en el supòsit de silenci administratiu.

 

Article 6

La decisió sobre la proposta pot ser objecte de recurs fonamentat en la vulneració dels elements reglats aplicables a l'exercici del dret d'iniciativa reglamentària popular.

 

La decisió quant a l'oportunitat d'iniciar o no la tramitació de la iniciativa no és susceptible de recurs.

 

Article 7

D'acord amb el que disposa l'article 34 de la Llei 33/2021, no es poden convocar ni celebrar processos de participació ciutadana comunal durant els períodes que transcorrin entre:

a)    La convocatòria d'eleccions generals o comunals i els seixanta dies naturals posteriors a l'elecció del cap de Govern o del cònsol major.

b)    La convocatòria i la celebració d'un referèndum dels previstos per la normativa aplicable quan es refereixi a la matèria objecte del procés participatiu de què es tracti.

 

Article 8

D'acord amb el costum comunal es promou la participació dels infants i adolescents de la parròquia mitjançant la posada en marxa de comissions i Consells de Comú específics.

 

El Consell de Comú, a proposta de la Junta de Govern, adoptarà els mecanismes de seguiment de les opinions expressades pels infants i adolescents amb la finalitat de poder identificar els seus problemes, les seves expectatives tan pel que fa al seu benestar subjectiu com quant a l'interès públic.

 

Disposició final primera. Aplicació i modificació

1. La Junta de Govern ha d'adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquesta Ordinació així com també la formulació i adopció de propostes de modificació de la mateixa.

 

2. Qualsevol modificació d'aquesta Ordinació haurà d'ésser aprovada per acord del Consell de Comú.

 

Disposició final segona. Entrada en vigor

La present Ordinació entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

Cosa que es fa pública per a general coneixement i efectes

 

Escaldes-Engordany, Casa Comuna, 28 de setembre de 2023.