Centre d'Art d'Escaldes-Engordany

El CAEE és el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, un espai cultural gestionat pel Comú d’Escaldes-Engordany, format per dues col·leccions permanents; les escultures de Josep Viladomat i les maquetes d’art romànic, a més d’una sala d’exposicions.

El CAEE té com seu un dels edificis històrics de la parròquia: l’antic cinema i garatge Valira. Aquest edifici és un dels exemples més importants del patrimoni cultural d’Escaldes-Engordany per ser un testimoni de la vida social de la parròquia i a nivell arquitectònic per ser un dels primers exemples construïts segons les premisses de l’anomenada Arquitectura de granit.

 

Distribució del CAEE

  • Planta baixa - taquilla i punt de venda
  • Primera planta - sala d'escultures de Josep Viladomat

Josep Viladomat va néixer a Manlleu (1899), i per motius polítics va traslladar la seva residència a Escaldes-Engordany, on va morir al 1989. Per mostrar l’extensa producció de Josep Viladomat, el CAEE exposa una part significativa de les seves obres de marbre i bronze, alhora que també guixos i esbossos, fet que ajuda al visitant a entendre el procés creatiu de l’escultor. Les escultures s’exposen seguint un itinerari format per diversos àmbits, el primer està dedicat a les primeres obres, el següent àmbit exposa l’ideal femení; cossos de dona tractats amb la inspiració mediterrània que recull el Noucentisme.

Aquest ideal de bellesa femenina desapareix en la producció dels retrats, on l’autor traça amb profunditat psicològica els trets facials d’homes, dones i nens. Si continuem endinsant-nos en l’obra de Josep Viladomat, observem la petjada de la Guerra Civil espanyola en les obres carregades de contingut polític com els èxodes, però Josep Viladomat, com autor polifacètic que és, esculpeix múltiples temes, des de personatges de la vida quotidiana d’Andorra, al·legories, animals, el món de l’esport ... i molta imatgeria religiosa, com àngels i sants que decoren esglésies i carrers de Catalunya, Menorca o Estats Units. El darrer àmbit d’aquest recorregut està dedicat a les escultures públiques, doncs Josep Viladomat va ser un artista reconegut i premiat en vida i trobem múltiples encàrrecs públics repartits per la geografia andorrana i catalana.

  • Segona planta - sala d'exposicions temporals
  • Tercera planta - sala de maquetes d'art romànic

Aquestes obres d’art en format reduït han estat realitzades pel maquetista Josep Colomé, el qual treballa a partir de l’observació i la recerca de l’edifici original. Primer elabora els plànols, després el maquetista aixeca l’estructura de l’edifici, feta amb fusta o suro. Aquesta estructura s’amaga sota pedra, la mateixa que recobreix la construcció original. Després només cal polir els detalls i donar un aspecte més real a la maqueta.

 

Missió i objectius del CAEE

La missió del CAEE és conservar, exposar i fomentar l'art andorrà en el marc d'un edifici emblemàtic per educar la comunitat, que no solament ha d'entendre l'entorn en que viu sinó també la llibertat que suggereix experimentar amb les arts. Els objectius del CAEE són conservar i presentar les col·leccions d'escultures de Josep Viladomat i de maquetes d'art romànic en el marc d'un edifici històric, donar suport a les escoles en la missió educativa, actuar com a plataforma de les arts i oferir una programació d'exposicions i activitats adreçades a diversos públics.

 

Centre d’Art d’Escaldes-Engordany - Avinguda Carlemany, 30

Telèfon: (+376) 802 255

centre.art@e-e.ad

 

Horari:

De dilluns a dissabte de 9.30 a les 13.30h i de les 15 a les 19h.